Chemiczne dodatki do żywności i ich wpływ na nasze zdrowie to temat ostatniego przed wakacjami spotkania w ramach projektu „Per scientiam ad Astra – pokazy naukowe w Akademii Tarnowskiej”.

Tym razem dr Małgorzata Martowicz z Katedry Chemii Akademii Tarnowskiej zaprosiła uczestników na wykład i warsztaty. W pierwszej części wykładowej słuchacze mięli okazję wysłuchać o roli jaką pełnią poszczególne dodatki stosowane do produkcji żywności i jaki ślad pozostawiają one w naszym organizmie. W części drugiej uczniowie mogli samodzielnie zbadać próbki wybranych herbat pod kątem oznaczania substancji szkodliwych.

Relacja z wydarzenia + galerią znajdują się na FB: link
W wydarzeniu wzięli udział uczniowie z: Liceum Ogólnokształcące im. ks. Piotra Skargi w Sędziszowie Małopolskim
Serdecznie dziękujemy za miło i produktywnie spędzony czas.
Projekt dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Społeczna odpowiedzialność nauki II”

Projekt dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Społeczna odpowiedzialność nauki II”

Categories:

Skip to content