Wykład numer 10 w ramach projektu Per Scientiam ad Astra – Pokazy Naukowe w Akademii Tarnowskiej już za nami. Pracownik Katedry Chemii Akademii Tarnowskiej dr Małgorzata Martowicz zabrała uczniów w świat chemicznych dodatków do żywności i tego jaki impakt wywierają one na nasze zdrowie. Prelegentka omówiła najważniejsze związki chemiczne występujące w ogólnodostępnych produktach spożywczych, system numerycznych oznaczeń substancji dodatkowych obowiązujący na terenie całej Unii Europejskiej oraz przeprowadziła szereg ciekawych i, co najważniejsze, pouczających doświadczeń z zakresu chemii żywności.
W dniu dzisiejszym w wykładzie udział wzięli uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Technicznych im. i. Mościckiego w Tarnowie oraz II Liceum Ogólnokształcące im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowie.
Relacja z wydarzenia + galerią znajdują się na FB: klik
Projekt dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Społeczna odpowiedzialność nauki II”